Bygge-, anleggs- og eiendomsnæringen er invitert til dialog om klimapartnerskap.
– Klimapartnerskap betyr at regjeringen og partene i arbeidslivet skal drøfte løsninger på hvordan bedrifter i ulike bransjer kan kutte i sine klimagassutslipp og gjennomføre andre klimatiltak på en mest mulig effektiv måte. Målsetningen er å få gjennomført samfunnsøkonomisk lønnsomme tiltak i næringslivet som bidrar til å kutte klimagassutslipp i tråd med Norges klimamål for 2030 og 2050 og regjeringens omstillingsmål for hele økonomien, og etablere felles forståelse om hva som må til for å nå målene, sier Marianne Åvik Bråten i EBA, prosjektleder for BNL-felleskapet i arbeidet med Klimpartnerskapet.
Nå er en arbeidsgruppe med fra Byggenæringens Landsforening (BNL), Fellesforbundet, Direktoratet for byggkvalitet (DiBK) og Kommunal- og distriktsdepartementet i gang med å utarbeide et kunnskapsgrunnlag for avtalen, og har blant annet gjennomført en serie av workshoper.
– Disse workshopene har hatt ulike temaer som valg av tomt og arealbruk, design og prosjektering, rehabilitering, transformasjon og oppgradering, valg av materialer, energiproduksjon på bygg/tomt, byggeplass, energieffektivisering av eksisterende bygninger og forvaltning, drift og vedlikehold. I løpet av workshop-ene har det vært et mål å identifisere og beskrive tiltakene som vil ha effekt i form av potensiale, hvordan det kan skje, når det er mulig å få gjennomført, hvilke barrierer som finnes, hva næringen selv kan gjøre, hva myndighetene kan gjøre og økonomiske effekter/kostnader, heter det videre i meldingen.
Det meldes om stor entusiasme fra mange for å delta i arbeidet med kunnskapsgrunnlaget.
– De som har gode innspill de ønsker å dele oppfordres til å ta kontakt med arbeidsgruppen så snart som mulig, ved å kontakte DiBK, skriver partene.
– Vi i arbeidsgruppen gjennomførte en siste workshop av åtte, på fredag. Det har vært bred faglig deltakelse i workshopene, deltakerne har snudd seg rundt og ryddet plass i kalenderen på kort varsel. Tilbakemeldingene fra workshopene er svært positive og flere har trukket frem nytten av å sitte tverrfaglig å diskutere og komme frem til konkrete løsninger rundt hvordan vi faktisk skal klare å kutte 55 prosent innen 2030, fortsetter Bråten.
De som har gode innspill de vil dele med næringen bes ta kontakt ved å sende en epost merket “Klimapartnerskap” til klimapartnerskap@mindshift.no.