Bygningsferien 2025

Publisert

NHO Byggenæringen og Fellesforbundet har drøftet og kommer med en felles anbefaling om plassering av bygningsferien for 2025.

Kilde: NHO Byggenæringen.

Partene har drøftet plassering av bygningsferien for ferieåret 2025. De understreker at plasseringen er en anbefaling fra organisasjonene.

Fellesforbundets representant har innledningsvis denne anmerkning:
Når det gjelder feriefastsettelse sier ferielovens § 6 (1) at arbeidsgiver og den enkelte
arbeidstaker eller deres tillitsvalgte, i god tid før ferien skal drøfte fastsettelse av feriefritiden. For øvrig viste forbundets representant til ferielovens § 7 (2) som sier at restferie (7 virkedager) av arbeidstakeren kan kreves gitt samlet i ferieåret. Tilsvarende gjelder også den avtalefestede ferie, jfr. Fellesoverenskomsten for byggfag (FOB) bilag 7 pkt. B.

Partene anbefalte deretter at ferien, 21 virkedager og 4 avtalefestede feriedager, samlet 25 feriedager (basert på 5 dagers arbeidsuke) plasseres på følgende måte:

1. Påsken 2025 (3 feriedager) - For påsken anbefaler partene at 3 feriedager legges til mandag, tirsdag og onsdag i påskeuken (uke 16).
2. Fredag 30. mai 2025 (1 feriedag) - Partene anbefaler at en feriedag legges til fredag 30. mai 2025.
3. Sommerferien 2025 (hovedferie- 3 uker, 15 feriedager) - Sommerferien 2025 anbefales lagt til tiden fra og med mandag 7. juli til og med fredag 25. juli 2025 (uke 28, 29 og 30). Annen plassering av ferien ved lokal avtale.Ferieplasseringen er en anbefaling fra organisasjonene. Hvis man i bedriften ønsker en annen plassering av sommerferien ut fra lokale eller arbeidsmessige forhold, bør det skje ved at NHO Byggenæringens medlemmer som er bundet av Fellesoverenskomst for byggfag samordner ferieavviklingen lokalt i samarbeid med de lokale foreninger.
4. Julen 2025 - Partene anbefaler at 2 feriedager legges til 29. og 30. desember 2025.
5. Øvrige feriedager (4 feriedager) - Plassering av 4 feriedager avtales lokalt.
6. Avtalefestede feriedager - Når det generelt gjelder de feriedager som partene avtalte å iverksette ved tariffrevisjonen 2000 viser partene til FOB, bilag 7 Ferie mv. pkt. Bom fastsettelse av tidspunkt for den avtalefestede ferien.
7. Ekstra ferieuke for arbeidstakere over 60 år - Etter ferieloven har arbeidstaker som fyller 60 år i løpet av ferieåret, rett til en ukes ekstra ferie. LO og NHO er enig om følgende når det gjelder ekstra ferieuke for arbeidstakere over 60 år:
"Det er forutsetningen at arbeidstakernes ønsker når det gjelder avviklingen av ekstra
ferie imøtekommes så langt som mulig. Hovedorganisasjonene er imidlertid enige om at ekstra ferie for eldre arbeidstakere ikke kan kreves lagt til et tidspunkt som skaper vesentlige vanskeligheter for produksjon eller systematisk ferieavvikling for bedriftens arbeidsstokk som helhet. Hvor dette er tilfelle har bedriften rett til å kreve at arbeidstakeren velger et annet tidspunkt for avviklingen av sin ekstraferie".
Når det gjelder deling av ekstraferien, viser partene til Ferielovens § 5 (2), hvor det sies at dersom ekstraferien deles, så kan arbeidstakeren bare kreve å få fri så mange arbeidsdager som vedkommende normalt har i løpet av en uke.
8. Opparbeiding - Rett til ekstra fridager i forbindelse med såkalte inneklemte virkedager, kan opparbeides gjennom avtale mellom bedriften og arbeidstakernes tillitsvalgte, jfr. Hovedavtalen§ 10 -10
9. Koordinering av ferie med grupper utenfor bygg- og anleggsfagene - Andre grupper som er avhengig av ferieavviklingen i bygg- og anleggsfagene må få mulighet til å innrette seg på hensiktsmessig måte. Partene vil derfor gi en kort orientering på sine
nettsider, i nyhetsbrev eller andre aktuelle kanaler om hvordan ferien er anbefalt gjennomført i 2025.

For å se hele protokollen, trykk her.